Kamıştan Nefese Uzanan Bir Ustalık Hikayesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tasavvuf müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri olan ve insan sesine en yakın enstrüman olarak kabul edilen ney, usta sanatçı Alper Yıldırım’ın ellerinde adeta hayat buluyor. 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Geleneksel El Sanatkârı” belgesi verilen Yıldırım, coğrafi işarete sahip Samandağ kamışından ürettiği neylerle hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınıyor.

Genç yaşlarda ney üfleme tutkusu ile çıktığı yolda, zamanla ney yapımına da yönelen Yıldırım, deneme-yanılma yöntemiyle edindiği tecrübe sayesinde bugün alanında öne çıkan bir isim haline geldi. Ney yapım sürecine dair bilgi veren Yıldırım, Samandağ kamışlarını Aralık ve Ocak aylarında topladıklarını belirterek, bu kamışların önce uygun boğum aralıklarına göre seçildiğini, ardından serin bir yerde bir yıl boyunca kurutulduğunu ifade etti.

Bahar aylarında güneşte kurutulan kamışların dış kabuklarının temizlenmesi, içlerinin boşaltılması, perdelerinin açılması ile başpâre, parazvâne takılması ve yağlanması ile ney üretim süreci tamamlanıyor. Özenli çalışmaları ile dikkat çeken Yıldırım, başpare yapımında manda boynuzu, fildişi, Delrin (sert plastik) ve ahşap gibi özel malzemeleri tercih ettiğini belirtiyor. 26 çeşit ney bulunduğunu aktaran usta sanatçı, talepler doğrultusunda tüm ney çeşitlerini üretebildiğini ifade ediyor. Ney ailesinde yer almanın kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getiren Yıldırım, “Şah ile başlayan, Davud ile biten Ney ailesi içerisinde yer almak, beni her zaman daha iyi işler ortaya koymaya teşvik ediyor” diyor.

6 Şubat depremlerinde yıkılan atölyesinden kurtarabildiği neyleri ve ekipmanları ile çalışmalarını şu anda Hatay Kültür ve Sanat Çarşısı’nda sürdüren Yıldırım, bu süreçte kendisine destek olan Hatay Valisi Mustafa Masatlı başta olmak üzere AFAD yetkililerine ve Hatay Turizm Derneği Başkanı Hakan Boyacı’ya teşekkürlerini sunuyor.

Geleceğe yönelik projeleri hakkında da bilgi veren Yıldırım, çocukluk yıllarının unutulmaz enstrümanlarından olan Harbiye kavalını yeniden üretmeye hazırlandığını belirtti. “Son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş Harbiye kavalını yeniden gündeme getirmek istiyorum. Daha profesyonel ve sistematik bir yaklaşımla üreterek bu müzik aletinin de tekraren üretmek istiyorum.Yakın zamanda Harbiye kamışlarıyla atölyemde üretime başlayacağım,” diyen sanatçı, bu nostaljik enstrümana yeniden hayat vermeye hazırlanıyor.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.