CHP’li Kara, Sarısekililerle Birlikte Taş Ocaklarına ‘Artık Yeter’ Dedi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’un Sarıseki Mahallesi’nde faaliyet gösteren taş ve maden ocaklarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kara, bölge halkının uzun süredir şikayetçi olduğu bu işletmelerin, hem insan sağlığını hem de çevreyi ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

Sarıseki Mahallesi’nde güncel Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre 3 binden fazla yurttaşın yaşadığını belirten Kara, “Bu bölgede faaliyet gösteren işletme, 2011 yılında faaliyete geçmiş ve 2021 yılında Alçısan Madencilik Ltd. Şti.’ne devredilmiştir. On yılı aşkın süredir çalışan bu alan, özellikle son dönemde halkımızın büyük tepkisini çekmektedir” ifadelerini kullandı.

Depremin ardından artan yapı malzemesi ihtiyacını gerekçe göstererek birçok yerde kapasite artırımı ya da yeni işletmelerin devreye alındığını hatırlatan Kara, Sarıseki’deki taş ocağının bu sürecin en çarpıcı örneklerinden biri olduğuna dikkat çekti.

“Patlatmalarla Dağlara Savaş Bombası Yağıyor”

Yaklaşık 10 hektarlık bir alanda faaliyet gösteren işletmenin, Ocak 2025’e kadar yıllık 237 bin ton kalker üretimi yaptığını aktaran Kara, “Şirket, bu üretim kapasitesini yılda 3 milyon tona, kırma-eleme tesisinin kapasitesini ise 400 bin tona çıkarmak için başvuruda bulundu. Bu başvurunun ardından yoğun dinamit kullanımıyla gerçekleştirilen patlatmalar, beraberinde yoğun toz ve gürültü kirliliğini de getirmiştir” dedi.

Kara, işletmenin ileride eski kapasitesine düşürüleceği ya da kapatılacağı söylenerek bugün yapılan doğa ve insan sağlığı tahribatının göz ardı edilmesini eleştirdi: “En iyi ihtimalle konutlar tamamlandıktan sonra kapatılacak olan bu işletme için, vatandaşlarımızın sağlığı ve ekolojik denge telafisi mümkün olmayan şekilde tahrip ediliyor.”

“Bu Talan 1 Milyar 280 Milyon Lira İçin Yapılıyor”

CHP’li Kara, Hatay genelinde denetimsizce açılan ya da kapasite artıran madencilik işletmelerinin büyük sorunlara yol açtığını söyledi. Kara, “İskenderun’da, Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarının ardından 12 yeni işletme açıldı. Bu işletmelere toplamda 1 milyar 280 milyon TL yatırım yapıldı. Bu rakam, Hatay’da bu süreçte madenciliğe yatırılan paranın yarısını oluşturuyor. Tüm bu talan, 1 milyar 280 milyon lira için yapılıyor” dedi.

“Artık Yeter!”

Açıklamasında “Artık yeter” diyerek tepkisini dile getiren Kara, ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunarak denetimlerin artırılmasını ve gerekli durumlarda caydırıcı cezaların verilmesini istedi. Kara, Sarıseki başta olmak üzere tüm mahallelerde yaşayan yurttaşların yanlarında olduklarını ve bu mücadeleyi birlikte sürdüreceklerini vurguladı.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.