Hatay’da geleneksel el sanatlarına gönül verenlerin yakından tanıdığı isimlerden biri olan Ayfer Bostancı Dalioğlu, hayal gücünü sabırla birleştirerek kadim bir dokuma tekniği olan “çarpana dokuma” sanatını yaşatmaya devam ediyor. Bölgedeki sayılı ustalardan biri olan Dalioğlu, bu özgün el işçiliğini kısa sürede öğrenmesine rağmen hızla ustalaşarak kendi çizgisini oluşturdu.
Binlerce yıllık geçmişe sahip çarpana dokuma sanatı, Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar birçok kültürde kullanılan ve zamanla unutulmaya yüz tutmuş tekniklerden biri. Bu özel dokuma tekniğiyle genellikle kemer, bileklik, saç bandı ve perde bağı gibi dar ve uzun ürünler elde ediliyor. Dalioğlu, bu tekniğin inceliklerini şöyle anlatıyor:“Gördüğünüz gibi her kartta 4 delik bulunur. Bu deliklerden geçirilen iplikler, kartların döndürülmesiyle hareket eder. Kartların yönüne ve sırasına göre desen oluşur. Tamamen el ile yapılan, dikkat ve sabır isteyen bir tekniktir.”
Kültürel mirası yaşatmanın sorumluluğuyla hareket eden Ayfer Bostancı Dalioğlu, bu sanatı yalnızca üretmekle kalmayıp, aynı zamanda öğretme hedefiyle de yola çıkmış durumda.
“Sanatı Anadolu dokuma geleneğini genç kuşaklara aktarmayı hedefleyen Mine Erbek’ten çok kısa bir zaman zarfında öğrendim. Öğrendiklerimi hemen uygulamaya başladım ve kendimi günden güne daha da geliştiriyorum. Dokuma konusunda olduğu gibi çarpana dokumada da eğitimler vermek istiyorum,” diyen Dalioğlu, Hatay’da bu alandaki farkındalığı artırmak ve yeni çarpana ustaları yetiştirmek istiyor.
Hatay’ın tek “çarpanacısı” olarak anılan Ayfer Bostancı Dalioğlu’nun sabır, emek ve estetikle ördüğü eserleri, hem sanata gönül verenler hem de kültürel değerleri yaşatmak isteyenler için büyük bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Dalioğlu, gelenek ile geleceği çarpana ipliklerinde buluşturuyor.