HATSU’dan ‘Zam’ Açıklaması : Kanuni Zorunluluk!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), son günlerde iddia edilen “Su tarifesine %400 oranında zam yapıldığı” iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

Eski tarife ile suyun metreküp fiyatının 13,29 TL iken Şubat ayında yapılan zamla suyun metreküp fiyatının 25,00 TL olarak belirlendiği açıklandı.

HATSU tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi :

“Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) olarak, ilimiz genelinde içme suyu hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve vatandaşlarımıza kesintisiz, sağlıklı su temin edebilmek amacıyla aşağıda maddeler halinde belirtilen zorunluluklar doğrultusunda 2025 yılı Şubat ayı Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Kurul üyelerinin tamamının uygun görüşü ve oybirliği ile su tarifelerinde güncelleme yapılmıştır.

1- Depremin altyapıya verdiği hasarlar neticesinde oluşan bakım onarım yenileme faaliyetlerindeki artış:

Hatay ilimiz, 6 Şubat tarihinde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından altyapı ve üstyapı yönünden ülkemizde en fazla etkilenen ilimiz olmuştur. Bir başka ifade ile; Hatay’da, depremden etkilenen diğer 10 şehrin toplamı kadar bir yıkım meydana gelmiştir.

2- İçme suyu temininin yeraltı sularından karşılanması:

Hatay’ımızda meskenlere iletilen suyun yaklaşık %75’i yeraltı su kaynaklarından terfi edilerek sağlanmakta olup bu suların temini, iletimi ve dağıtımı neticesinde oluşan elektrik giderleri İdaremiz üzerinde ciddi bir mali yük oluşturmaktadır.

Şehrimizde 2023, 2024 ve 2025 yıllarında yaşanan mevsimsel değişiklikler bağlı olarak ardışık kuraklık sonucu içme suyu kaynaklarımızda ciddi oranda azalma görülmektedir. Özellikle 2023 yılında, Ülkemizde en fazla yağış azalması olan il; yüzde 40’ın üzerinde Hatay ilimiz olmuştur. Yağışların azalması, tarımsal faaliyetler ile deprem sonrası kırsal alanlarda yaşanan göç hareketleri mevcut kaynakların yetersiz kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu durum neticesinde yerleşim alanlarının üst kotlarında yaşayan vatandaşlarımızın suya erişimlerinde problemler yaşanmıştır.

3- HATSU Genel Müdürlüğü’nün mali yapısı:

Yaşanan deprem sonrası artan altyapı yatırım ihtiyacı, devletten İdaremize tahsis ettiği 400 milyon Euro civarındaki hibe finansman ile karşılanmaktadır. Bu sayede altyapı yatırımlarımızın maliyet yükümlenmeksizin, sadece bakım, onarım, menba temini gibi işletmeye dönük faaliyetler İdaremizin öz kaynakları ile gerçekleştirilmektedir.

1 Nisan 2024 tarihi itibariyle; geçmiş yıllardan gelen 4.5 Milyar TL’nin üzerindeki ödenmeyen borçlar nedeniyle vatandaşlarımızın altyapı talepleri ile şehrin altyapı ihtiyaçlarını karşılayabilecek kabiliyet kalmamıştı. HATSU Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Öntür’ün talimatlarıyla Hatay Büyükşehir Belediyemizden İdaremize aktarılan kaynaklar ile yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik yüklenici ödemeleri ile 1.4 Milyar TL civarında elektrik borcu ödenmiştir. Ancak, gerek geçmiş yıllardan gelen ve ödemesi devam eden kredi ve diğer cari borçlar ile şebeke yenileme ihtiyacı ile birlikte ayağa kaldırılması dönük çalışmaların yürütülmesi için İdaremizin gelir gider dengesinin sağlanması zaruridir.

4- Sayıştay Denetim Raporlarında suyun maliyetinin altında belirlenemeyeceği hususu:

Sayıştay, İdaremizde yaptığı denetim faaliyetleri neticesinde, İdaremizin su satış tarifelerine ilişkin maliyetin altında tarife belirleyemeyeceğini ve bu durumun kamu zararına sebebiyet vereceği, su tarifelerinin maliyetleri karşılayacak şekilde belirlenmesi gerektiğini denetim raporunda ifade etmiştir. Nitekim 2560 sayılı Kanunun 23. Maddesinde de tarifelerin maliyetlerin dikkate alınarak belirlenmesi kanuni bir zorunluluktur.

5- HATSU Genel Müdürlüğü 2025 yılı Gelir Gider Bütçesi:

İdaremiz 2024 yılı Kasım ayında 2025 yılı Gelir Gider Bütçe Taslağı ile bütçeye göre oluşturulan Su Satış Tarife Taslağını Genel Kurul üyelerimizin onayına sunmuş ancak, 2025 yılı bütçe taslağı onaylanırken tarife teklifi onaylanmamıştır. Onaylı bütçede öngörülen gelirlerin sağlanamaması neticesinde İdaremizin vermek zorunda olduğu hizmetlerde aksama olmaması adına gelir gider dengesinin sağlanması zorunluluktur.

6- 6360 sayılı Kanunda yer alan muafiyetin uzatılması:

6360 sayılı Kanun kapsamında köyden mahalleye dönüşen yerlerdeki su tarifesi, konut tarifesinin %25’inin üzerinde belirlenememektedir. Başka bir ifade ile; kırsal mahallelerde suyun m³ birim fiyatı %75 indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu durum deprem etkisi ile şehir merkezlerinden kırsal alanlara yaşanan göç nedeniyle tüketilen suyun çok büyük bir kısmı su satış maliyetinin çok altında faturalandırılmaktadır. Bu durum, düşük su tarifesi nedeniyle su tüketimini artırarak susuzluğa neden olmaktadır.

Su Satış Tarifesi, bölgemizde yaşanan depremin etkileri de dikkate alınarak belirlenmiştir.

Bilindiği üzere 2560 sayılı kanun idaremizin su ve atık su tarifelerinin belirlenme esaslarını hüküm altına almıştır. İdaremiz kanun gereğince tam maliyet esaslı tarife belirlemesi zorunluluğuna rağmen su satış tarifesi belirlenirken, depremin satın alma gücündeki olumsuz etkileri ile diğer şehirlerdeki su satış tarifelerini de dikkate almıştır. Bu doğrultuda belirlenen tarife; 30 büyükşehir belediyesinin tarife ortalamasının çok altında olup, 30 büyükşehir arasında su fiyatları bakımından geçmiş yıllarda olduğu gibi yine son sıralarda yer almaktadır.

Nitekim; İZMİR, TEKİRDAĞ, BALIKESİR, MUĞLA, İSTANBUL, MERSİN, ANKARA, ESKİŞEHİR, ADANA gibi illerimiz altyapıların büyük oranda tamamlanmasına rağmen depremden etkilenmeyen Hatay’ımıza kıyasla çok daha pahalı su tarifesi uygulamaktadır. Diğer bir ifadeyle, yapılan güncelleme sonrasında dahi Hatay, Türkiye ortalamasının çok altında bir su tarifesi uygulamaktadır. Üstelik Hatay’da kırsal alanda tüketilen su miktarı deprem etkisiyle diğer şehirlere nazaran çok daha yüksektir. Hatay’da kırsal bölgelerde tüketilen suyun metreküp fiyatı 8,5 TL civarındadır.

Sayaç okuma süresinin 30 günü aşmasının su satış birim fiyatına etkisi yoktur.

Sayaç okuma süresinin zaman zaman bir ayı aşmasından kaynaklı olarak faturaların yüksek geldiği yönündeki bazı iddialarda gerçeği yansıtmamaktadır. İdaremiz kademeli tarife uygulamalarında toplam tüketim miktarı ve dönemi ile okuma gün sayısını dikkate alarak günlük ortalama tüketimi esas alarak faturalandırma yapmaktadır. Yani her fatura dönemi için tüketim süresi ve toplam tüketime göre adil bir hesaplama yapılmaktadır.

Depremzede vatandaşlarımızdan su faturası tahsil edildiği iddiası doğru değildir.

6 Şubat depremlerinde en fazla yıkımın yaşandığı ilimizde 200’ün üzerinde konteyner kent bulunmaktaydı. Devletimiz, konteyner kentlerde yaşayan tüm depremzede vatandaşlarımızın enerji ve su giderlerini karşılamakta; bu vatandaşlarımızdan hiçbir şekilde ücret talep etmemektedir.

Su tarifesine %400 oranında zam yapıldığı iddiası doğru değildir.

2025 Ocak ayından itibaren temel gider kalemlerinde artan enerji maliyetleri, bakım-onarım giderleri, personel giderleri ve su temininde yaşanan maliyet artışları sebebiyle İdaremizin gelir-gider dengesini sağlamak amacıyla Şubat ayı HATSU Olağanüstü Genel Kurulunda üyelerin tamamının oy birliği ile karar alınarak su tarifelerinde zorunlu bir güncelleme gerçekleştirilmiştir.

Eski tarife ile meskenlerde suyun m³ fiyatı 13,29 TL iken, karar sonrasında 25,00 TL olmuştur.

Kırsal kesimde suyun m³ fiyatı ise 4,44 TL iken, karar sonrasında 8,32 TL olmuştur.”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.