DALINDA ZEYTİNİYLE AĞAÇLARI SÖKÜYORLAR!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ile Mehmet Güzelmansur, Hatay’da TOKİ Konutları ve yol inşaatı gibi sebeplerle habersizce zeytinlikleri sökülen yurttaşların sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Hatay Milletvekilleri ile CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki zeytinliklerdeki ağaçlarının sökülmesine tepki gösteren vatandaşlarla bir araya geldi, sorunlarını dinledi. Vatandaşlar, sorunlarını milletvekillerine aktararak tepkilerini dile getirerek “70 senelik zeytinlikler hiç acımadan sökülüyor. Vicdan, Allah korkusu diye bir şey yok! Buradaki garibanları ekmeğe muhtaç etmek gayeleri. On dönüm olan yeri yok, üç dönüm dört dönüm. Baba malı, miras malı. 500-600 dönüm arazi var hepsi zeytinlik ve bu adamların zeytine kasıtları ne? Acaba. Zeytin olmayan yerlerde, boş arazide yapmıyorlar, bizzat zeytinleri söküyorlar. Benim hakkım varsa helal olmasın…” şeklinde konuştular.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yurttaşların zeytinliklerinin hukuksuzca gasp edildiğine dikkat çekerek il genelinde birçok yerde Kırıkhan’da, Antakya’da, İskenderun’da yurttaşa haber vermeden zeytinlikleri sökülüyor. Buradaki yurttaşlarımızın en önemli ve tek geçim kaynağı, babadan mirasları olan 70-80 senelik bu zeytinlikler” dedi.

Bu konuyu defalarca dile getirdiklerini ifade eden CHP’li Nermin Yıldırım Kara, “Depremzede çiftçilerimiz bu yıl zeytin hasadından iyi bir gelir sağlayabilir; bu sayede biraz da olsa yaralarını sarabilirler. TOKİ konutları için, rezerv alan için, maden tesisleri için hasadı bitmeyen bu zeytinlerin sökülmesinin kimseye bir yararı yok. Kullanılabilecek birçok arazi mevcutken bize miras kalan bereketli zeytin ağaçlarımızı sökmenin Hatay’a zararı büyük olacaktır. Kırıkhan, Kurtlusoğuksu’da bu yapılanların takipçisi olacağız” diye konuştu.

Tarım dışı Hazine arazileri dururken, ev ve yol yapımı için sökülen zeytin ağaçları konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Başta Hatay’da olmak üzeri tüm yurtta zeytinliğindeki ağaçları kesilen vatandaşların mağduriyetlerinin nasıl giderileceğini soran Güzelmansur önergesinde şunları kaydetti: “6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen il olan Hatay’ı yeniden yapılandırma sürecinde, kamulaştırma olmadan, sahibine herhangi bir bilgi verilmeden zeytinliklere el konulmakta ve zeytin ağaçları kesilmektedir. Haber verilmeden zeytinliğine el konulan ve zeytin ağaçları kesilen vatandaşlarımız günlerce yetkili kurumlar arasında dolaştırılmakta ve kendilerine sağlıklı, net bir bilgi verilmemektedir. Bakan Kurum’un yanıtlamasını istediğim diğer sorular şunlar: 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da kamulaştırma yapılan el konulan zeytinlik sayısı ve büyüklüğü nedir? 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da kamulaştırma yapılarak ve kamulaştırma yapılmadan kesilen zeytin ağacı sayısı nedir? Sahibine haber verilmeden, kamulaştırma yapılmadan vatandaşların zeytinliğine el konulmasının ve zeytin ağaçlarının kesilmesinin gerekçesi nedir? 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’da hangi ilçede, ne kadar büyüklükte zeytinlik imara açılmıştır?”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.