PSİKOLOG ÖZDEMİR’DEN ‘6 ŞUBAT’ UYARISI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, 6 Şubat felaketinin depremzedelerin üzerinde psikolojik anlamda etkiler bıraktığını, bu etkilerin geçici olduğunu, süreci atlatamayanların kesinlikle psikolojik yardım alması gerektiğini söyledi.  

Yüzyılın felaketine neden olan 6 Şubat depreminin birinci yılına girilmesine rağmen, afetin etkilerini üzerinden atamayan depremzedelere Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Yağmur Yazar Özdemir’den önemli mesajlar geldi.

Değerlendirmelerde bulunan uzman klinik psikolog Özdemir “Depremin üzerinden bir yıl geçmesiyle beraber özellikle kişilerde bu durumu yeniden yaşıyormuş gibi anıların akla gelmesi, rüyalar veya düşüncelerin sıklıkla daha çok artmaya başlaması gibi belirtiler de gözlemleyebiliyoruz. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, bu belirtiler bizleri geriye götürmüyor, panik yaşatabiliyorlar. Ancak bu acıyı silemezsek de tabi ki de sevdiklerimizin kaybını unutamazsak da bu geçirdiğimiz dönemin geçici bir süreç olduğunu, yaşadığımız belirtilerin geçici olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Psikolog Yağmur Yazar Özdemir, deprem sonrasının kendileri gibi herkes için zor bir süreç olduğuna vurgu yaparak “Toplumsal olarak travmatik bir süreç yaşadık. Travmatik kayıplar yaşayan kişiler olduğu gibi ikinci travma, yani bunlara şahit olan kişiler, haberleri okuyanlar aynı şekilde bu durumları yaşıyor. O yüzden bu süreç içerisinde tabi ki deprem sonrasında, özellikle deprem gibi olaylar ruhsal travmalara yol açabiliyor. Bu travmalar sonrasında kişilerde stres bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor” dedi.

Korku, endişe, öfke üzüntü, uykuda düzensizlik, iştahta azalmalar gibi pek çok belirtilerin de gözlemleyebildiğini belirten Yağmur Yazar Özdemir “Depremi yaşayan kişilerde de özellikle sallanıyormuş gibi hissiyat, çevresini kontrol etme hissi, sevdiklerini, yakınlarını sürekli olarak kaybetme korkusuyla beraber güvende olacaklar mı diye sürekli kontrol etme isteği oluşabiliyor. Elbette ki bu süreci travmayı tetikleyici pek çok şeye maruz kalmaktayız. Yıkımlar olsun. İşte 6 Şubat’ın yaklaşması sevdiklerimizle olan anılar bunların hepsi de akla geldikçe travmanın bu şekilde hissettirmenin bu tarz belirtiler vermesi oldukça normaldir” diye konuştu.

Bu süreci atlatabilmenin ipuçlarını da veren Psikolog Özdemir “Yaşadıklarımızın etkileriyle başa çıkmak için bu süreçte sevdiklerimizle birlikte iletişimimizi artırabiliriz. Daha çok ve bunun geçici bir süreç olduğunu kendimize hatırlatabiliriz. Şuan 6 Şubat’ın yaklaşıyor olması, kış ayında oluşu daha çok bu belirtilerin yaşamaya sebebiyet veriyor. Aslında bu dönemin de geçmesinin ardından belirtilerde daha fazla azalma görülebilir. Ancak bu belirtilerde azalma olmaz ise şiddetlenir ise veya ciddi belirtiler gözlenirse mutlaka psikolojik destek alınmasını öneriyorum” şeklinde konuştu.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.