TARİHİ YAPILAR VE İŞYERLERİ İÇİN BAKANLIKTAN LİMİT ARTIRIMI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depremin vurduğu Hatay’da tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılması ve işyerlerinin yapım-onarım çalışmaları ile ilgili Hataylı esnaflara bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

AFAD Koordinasyon Merkezinde Hatay Valisi Mustafa Masatlı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, kurum müdürleri, Hatay’da bulunan Dernek ve Oda Başkanları da katıldı.

 

Toplantıda depremden etkilenen kültürel miraslarımızın yeniden ihya ve inşası üzerine yapılması planlanan projeler üzerine görüşüldü.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz, “Bakanlık olarak esnaflarımızın ve tarihi yapıların mağduriyet yaşamalarına izin vermeyeceğiz” dedi. Deprem felaketinden sonra Antakya Tarihi Kent Merkezi’nin özelliklerini koruyarak yeniden ihya edilmesine yönelik çalışmaların olduğunu ifade eden İnceciköz, “Yapmış ve yapacağımız çalışmaları bakanlığımız karşılayacak. Proje ve hibe yardımları üzerine sivil toplum örgütlerimiz, hocalarımız, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’ndan katılımcılar ve çalışma ekibimizdeki arkadaşlarla bir araya geldik. Bugünkü toplantıda karşılaştığımız bazı hususları, bu hususların çözüm yollarını birlikte istişareyle kararlaştırıp inşallah süreci hızlandırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Hatay’ın tarihi özellikleri ve arkeolojik boyutlarıyla kadim bir kent olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan İnceciköz, şunları söyledi :

“Hatay, aynı zamanda da yıkımın en yoğun olduğu lokasyonlardan birisi. Şimdi biliyorsunuz Sayın Bakanımızın Hatay ilinde yapmış olduğu proje onarım yardımları sürecinde biz bir mevzuat değişikliğiyle, deprem bölgesi üzerinde bakanlığımızın eski eserleri yapmış olduğu proje ve onarım yardımı limitlerini oldukça artırdık. Bu süreçle ilgili olarak biz üç defa ilana çıktık ve başvuru aldık. Bu başvuruları değerlendirmek üzere bütçelerini, koruma kurullarımız, restorasyon, konservasyon laboratuvarlarımız, rölöve müdürlüklerimizle hazırlıklarımızı yaptık. Burada İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturduğumuz beyaz masa kapsamında biz tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak artık sizlerin bize başvurusunu bekleyemeye başladık.”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.