Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay büyük yara aldı. İskenderun, Altınözü, Payas, Belen, Kırıkhan yıkım yaşayan ilçelerimizden. Ancak Antakya’nın durumu çok farklı. Çünkü neredeyse şehrin yüzde 80’i yok oldu.
Antakya’da ihaleyi alan yıkım firmaları çalışmalarını sürdürürken ne kural tanıyor, ne de Valilik kararını.. Depremin verdiği zararları yok etmeye çalışırken, başta hafriyat kamyonları şoförlerinin vurdumduymaz tavırları, kural tanımazlıkları hemen her gün trafik kazalarına neden oluyor. Demir yüklü kamyonlar üst geçitlere çarpıyor, taşıdıkları demirlerle insan hayatını hiçe sayarak yollarda cirit atıyor. Ne yazık ki kimse buna “DUR” demiyor.
ANTAKYALI MEMLEKETİNE DÖNMEK İSTİYOR
Depremin üstünden 6 ay geçti. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 3 ayda enkazlar kaldırılacak demişti. Geçtiğimiz günlerde ise aynı şeyi Hatay Valisi Mustafa Masatlı söyledi. Ancak gelin görün ki; Antakya’nın her yanı toz, her yani yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalarla dolu. Antakyalı için bu şehrin dışında yaşamak zor.. Dönmek için bir kıvılcım bekliyor binlerce insan. Yıkım işi neden bu kadar uzun sürüyor? Enkazlar neden yerinde ayrıştırma yapılarak kaldırılıyor? Üstelik Valilik kararına rağmen.. Hal böyle olunca Antakyalıları alıyor bir düşünce. Sosyal medyada yayınlanan ve “Hatay’da Toplu Konutlar Yükseliyor” diye gösterilen yerler de bizim şehrimiz. Ancak İktidar belediyelerinin olduğu yerler olunca insanın aklına ister istemez o şey geliyor. ‘ANTAKYA ÜVEY EVLAT MI?’
Esnafların çilesi ise bitmek bilmiyor. Hergün işyerini açıp bir umutla, üstelik gelmeyeceğini bile bile müşteri bekleyen esnafa geçtiğimiz günlerde bir şok daha yaşattılar. TEDAŞ görevlileri prefabrik çarşı esnafını kapı kapı dolaşıp ‘elektrik sayacı takma’ tebliğinde bulundu. Üstelik herhangi bir belge sunmadan. Bu emiri kimden aldıkları ise meçhul. Müdürleri “Bizim böyle bir şeyden haberimiz yok” derken, saha çalışanlarının kendi yanından böyle bir şeye kalkışamayacakları da bilinen bir gerçek. Şu bilinmelidir ki; esnaf küserse bu şehir ayağa kalkamaz.
Antakya halkı sabırlıdır, sevgi doludur, devletine milletine saygılıdır. O yüzden MEDENİYETLER ŞEHRİ’dir diğer adı. Ama haksızlığa maruz kaldığını gördüğünde sesini yükseltmesini de bilir, duyurmasını da..
Gün birlik olma günüdür. İktidar milletvekilleri ve yerel yönetimlerin el ele verip; dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen 23 yüzyıllık kentimizde tekrardan EZAN, ÇAN VE HAZZAN seslerini Antakyalılara duyurmalarını bekliyoruz..