EVVEL TEMMUZ FASTVALİ’NDE İZMİR DAYANIŞMASI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’da binlerce yıllık bir gelenek olan “Evvel Temmuz Festivali”, bu yıl 7-23 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Bölgedeki yoğun Arap Alevi nüfus için önemli olan festival, adını Tanrıça İnanna ile birlikte bereket dağıttığına inanılan, “Bereket Tanrısı” Tammuz’dan alıyor. 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli deprem nedeniyle festivalin bu yılki ana teması dayanışma olacak.

İZMİR’DE DAYANIŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

İzmir’de yaşayan Arap Alevileri de Hatay’da 7-23 Temmuz arasında gerçekleştirilecek olan festival için dayanışma etkinliği düzenleyecek. 23 Haziran günü Konak’taki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak etkinlikte, Hatay’daki festivale maddi ve manevi olarak katkı sağlanması hedefleniyor. Etkinlikte Arap tiyatro sanatçısı Farfur’un gösterimlerinin yanı sıra Arap müzisyenler sahne alacak.

ZAMANLA ARAP ALEVİLERİN KÜLTÜRLERİNİ YAŞATMA MÜCADELESİNE DÖNÜŞTÜ

Etkinliğin koordinatörlerinden biri olan İpek Karanfil, Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali’nin tarihini şöyle anlattı :

 

“Hatay Arap Alevi halkının yoğunluklu olarak yaşadığı bir bölge. Arap Alevilerin inancına göre Evvel Temmuz Bayramı bin yıllardır kutlanan bir bayram ve halk için çok önemli. Bu bayram Arap Alevi halkı için bolluğu, bereketi aynı zamanda da ortaklığı ifade ediyor. Bütün halkın bir araya geldiği, birlikte hasat toplandığı, ekin ektiği, bölüştüğü ve bir sonraki ekinin de bu vasıtayla bereketli olacağına inandığı bir değer. İnsanların 14 Temmuz akşamı suya dileklerini bıraktığı, vücudunu suyla ıslatıp dileklerinin kabul olması için bir ritüel yaptığı da bir bayram. Bu bin yıllık bir gelenek olsa da zamanla Arap Alevi halkının politik mücadelesine de dönüşmüş. Özellikle 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanmaya çalışılmış ve halk buna karşı direniş göstermişti. Bu açıdan Arap Alevi halkının kendi gelenek ve kültürlerini de yaşatma mücadelesine dönüştüğünü söylemek mümkün.”

‘BURADAYIZ, GERİ DÖN’ ÇAĞRISI YAPILACAK

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Hatay’da, yıllardır süren asimilasyon politikaları doğrultusunda devletin bu depremi kendi adına bir fırsata dönüştürmeye çalıştığını söyleyen Karanfil, “Bu yılki temamız, ‘Buradayız, gitmiyoruz’. Burada da öncelikli hedefimiz Hatay’ı hep birlikte kendi özgün kültürüyle yeniden inşa etmek ve bunun yanı sıra ‘Buradayız, yalnız değilsin geri dön’ çağrısı yapmak” diye konuştu.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.