HBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI’NDAN ANIZ YAKIMI UYARISI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daha verimli tohum yatağı elde etmek ve yabancı otları, haşereleri yok etmek için uygulanan anız yakımı, aslında toprak için verimsiz olan bir uygulama. Toprağın gücünün azaltılması olarak nitelendirilen bu işlem, tarım açısından da tehlike meydana getirmekte.

Hasat sonrasında tarlada kalan bitki saplarının, böceklerin ve diğer zararlı otların giderilmesi ve toprak işlemede kolaylık sağlayan anız yakımı, masrafsız fakat toprağa zarar veren bir işlem. Modern tarım tekniği için oldukça zararları olan anız neden yakılır diye bakıldığında asıl amacın toprağın temizlenmesi olduğu belirtilmekte. Fakat bu işlem topraktaki organik maddelerin yok edilmesine neden olmakta. Bitki saplarının ve anızların yakılması durumunda toprakta karbon ve azot kaybı meydana gelmekte. Toprak yüzeyinde yer alan mikroorganizmaların öldürülmesine neden olan bu durum, uzmanlar tarafından zararlı olarak nitelendirilmektedir.

Konuyla ilgili duyuru yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, çiftçileri uyararak “Anız yakma sonucu oluşan orman yangınları, insanlık için temiz hava ve doğal zenginlik açısından son derece değerli olan ağaçları, kuşları, arıları, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi hızla bozarak su kaynaklarını da kurutmaktadır. Toprağımıza sahip çıkalım, büyük yangınlara neden olabilecek anız yakımı gerçekleştirmeyin” denildi.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.